lekkere-gerechten-om-te-maken-in-de-koude-wintermaanden
lekkere-gerechten-om-te-maken-in-de-koude-wintermaanden

Lekkere gerechten om te maken in de koude wintermaanden

Wat eten we vandaag? Naast de klassieke winterse stamppotten en ovenschotels ben je misschien wel een keer toe aan andere gerechten. Met winterse groenten als spruitjes, boerenkool, pastinaak, rode kool en andijvie kun je allerlei kanten op en kun je in plaats van een “simpele” andijviestamppot ook eens gaan voor bijvoorbeeld een boerenkool lasagne. Wij hebben een lijstje vol inspirerende “verwarmende” gerechten samengesteld. Wat eet jij vandaag?

Boerenkool lasagne met romige bechamelsaus en geroerbakte champignons

Je hebt nodig:

  • 12 lasagnebladen
  • 500 gr gesneden boerenkool
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr champignons
  • 1 ui
  • 1 bol mozzarella
  • 500 ml melk
  • 1 handje geraspte kaas
  • 50 gr bloem
  • 50 gr boter
  • 1 eetlepel boter
  • Ovenschotel

Je verwarmt de oven voor op 200 graden waarna je de ui en knoflook snippert. Fruit deze vervolgens met een eetlepel boter in een pan. Bak de champignons enkele minuten mee en roerbak daarna de boerenkool mee tot deze wat geslonken is.

De bechamelsaus maak je door 50 gr boter te smelten waarna je de bloem erdoorheen roert. Langzaam voeg je de melk toe en roer je met een garde het geheel tot een gladde saus. Dit laat je eventjes indikken.

En dan… stapelen…. Verdeel een deel van de bechamelsaus over de bodem van een ingevette ovenschaal. Volg met een laag lasagnebladen en dan weer bechamelsaus. Dan pak je een derde van het boerenkool/champignon-mengsel en scheur je de mozzarella in stukjes eroverheen. Lasagnebladen erop… Herhaal dit nog twee keer. Wat geraspte kaas on top en dan 45 minuten in de oven.

Rode kool plaattaart met brie en walnoten

Je hebt nodig:

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 200 gr fijngesneden rode kool
  • 1 appel
  • 1 handje walnoten
  • 100 gr roomkaas
  • 100 gr brie
  • Honing

Je verwarmt de oven voor op 200 graden, drukt de ontdooide velletjes bladerdeeg tegen elkaar tot 1 vel en vouwt de randjes een stukje om. Breng binnen de randen wat roomkaas aan en snijd de appel in dunne plakjes. Leg de helft van de dungesneden appel op de plaattaart, dan de rode kool en dan de rest van de appel. Leg vervolgens dunne plakjes brie erop en bestrooi het geheel met walnoten. Ongeveer een klein half uurtje in de oven, wat honing erop en klaar is kees!

Gevulde aubergine

Je hebt nodig:

  • 250 gr gehakt
  • 2 aubergines
  • 4 tomaten
  • 75 gr fetakaas
  • 50 gr olijven
  • 2 tl oregano

Je verwarmt de oven voor op 200 graden en halveert de aubergines in de lengte. Hol de aubergines uit, snijdt de inhoud klein en leg de gehalveerde aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en dek af met aluminiumfolie. Bak een half uurtje en snijd ondertussen de tomaten en olijven klein. Verbrokkel de fetakaas en bak het gehakt rul. Voeg oregano naar smaak toe en bak de fijngesneden inhoud van de aubergines mee. Doe vervolgens de tomaat erbij, laat even pruttelen en indikken. Tenslotte voeg je de olijven toe. Haal de halve aubergines uit de oven en vul ieder met het mengsel, strooi de fetakaas erover en het is klaar om te serveren.

Bereid de heerlijkste winterse gerechten en smullen maar, enjoy goodlife!

Vind meer eten en drinken op het lifestyle voor vrouwen platform ladiesgoodlife.