Dat is goed nieuws! Misschien heb je al tientallen bezichtigingen gehad en biedingen gedaan, of was het in één keer raak. Hoe dan ook, bij een huis kopen moet je in de huidige woningmarkt simpelweg een beetje geluk hebben. Dus als het bod op je droomhuis eenmaal geaccepteerd is, dan is er reden voor een feestje! Tegelijkertijd moeten er ook direct veel zaken geregeld worden. Wij vertellen je wat je te wachten staat.
De voorlopige koopakte
De eerste stap bij het kopen van een huis is dat de verkoopmakelaar het voorlopige koopcontract opstelt. Hiervoor heeft hij of zij je persoonsgegevens nodig. Oftewel, o.a. je geboortedatum, geboorteplaats, huidige adres en kopie van je paspoort of ID-kaart. Vaak heeft de verkoopmakelaar hier een format voor. Het is belangrijk dat je deze gegevens zo snel mogelijk aanlevert. De verkoper mag namelijk op dit moment – zolang hij geen handtekening heeft gezet – alsnog van de verkoop afzien.
Schakel een taxateur in
De bank wil voordat zij een lening verstrekt de daadwerkelijke waarde van het huis weten. Je kunt namelijk enkel een hypotheek krijgen voor de marktwaarde van het huis en dus niet de vraagprijs of de koopsom. De marktwaarde wordt aangetoond met een taxatierapport. Regel dit zo snel mogelijk. Hoe eerder het taxatierapport bij de bank is, hoe sneller de bank weer verder kan met jouw hypotheekaanvraag.
Heb je in de onderhandelingen afgesproken dat de koop afhankelijk is van de uitkomst van een bouwkundige keuring? Schakel deze dan ook zo snel mogelijk na het tekenen van de koopakte in.
Zoek de benodigde gegevens bij elkaar
Om je hypotheekaanvraag zo snel mogelijk te laten verlopen, helpt het als je zoveel mogelijk documenten op voorhand al verzameld hebt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gegevens:
- Werkgeversverklaring of intentieverklaring, deze vraag je op bij (de HR-afdeling van) je werkgever
- Recente salarisstrook
- Getekend (voorlopige) koopcontract
- Taxatierapport
- Kopie paspoort (voor- en achterkant) en ID-kaart
- Bankafschrift voor bewijs eigen geld
- Indien van toepassing: getekende schenkings- of lening overeenkomst
- Overzicht studieschuld
Regel een hypotheekadviseur
Bij een hypotheek regelen die past bij jou wensen en voorkeuren komt veel kijken. Een hypotheekadviseur begeleidt bij het aanvragen van je hypotheek. Hij of zij jouw brengt jouw persoonlijke situatie in kaart, neemt de verschillende mogelijkheden met je door en en begeleidt de aanvraag. Tip: ga voor een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Regel een notaris
Jij als koper mag de notaris kiezen. Wacht hier niet te lang mee, de notaris heeft ook een aantal weken nodig om de sleuteloverdracht van het huis voor te bereiden. De notaris legt alle afspraken vast in de leveringsakte die je op de dag van de overdracht tekent. Zorg er ook voor dat de waarborgsom of bankgarantie op tijd bij de notaris ligt.
Sluit verzekeringen af
Bij een eigen huis kopen hoort veel verantwoordelijkheid. Daarom is het slim om uit te zoeken welke verzekeringen je af gaat sluiten. Soms is een bepaalde verzekering verplicht, zoals een opstalverzekering. Maar een inboedel- en overlijdensrisicoverzekering kunnen ook verstandig zijn om te afsluiten.
Gefeliciteerd met je nieuwe woning!
Meer informatie? Bekijk ook eens deze checklist van de Rijksoverheid. Klaar om te verhuizen? Lees dan verder op online lifestyle platform goodlife